Lammecacciatora


Leder du efter en smagfuld og rustik ret, der passer perfekt som gæstemad? Denne Lammecacciatora i ovnen byder på saftigt lammekød, en dyb sauce af kraftig rødvin, tomater og balsamico, og så passer den fint til både polenta, pasta eller kartoffelmos. Læs videre for hele opskriften.

Antal personer: 4 (afhængigt af, hvor meget kød I spiser)

Ingredienser

  • 800-1000 g lammekød i tern (fx af bov eller kølle)
  • Salt og friskkværnet peber
  • 2-3 spsk olivenolie
  • 1 stort løg, grofthakket
  • 2 gulerødder, skåret i skiver eller halve skiver
  • 1 rød peberfrugt, skåret i tern eller strimler (kan erstattes af ekstra gulerod)
  • 2-3 fed hvidløg, finthakkede
  • Et par kviste frisk rosmarin eller timian (eller 1 tsk tørret)
  • Valgfrit, men lækkert: 50-75 g bacon- eller pancettatern for ekstra dyb smag
  • 1 dl kraftig rødvin
  • 1 dåse flåede tomater (ca. 400 g)
  • 1 spsk tomatpuré (gerne koncentreret)
  • 1-2 dl bouillon (lamme-, okse- eller grøntsagsbouillon)
  • 1-2 spsk balsamico (mørk, gerne en god kvalitet)
  • Evt. en knivspids sukker, hvis tomaterne er meget syrlige

Fremgangsmåde

1. Forvarm ovnen
Tænd ovnen på 150-160 °C (alm. ovn).

2. Forbered kødet
Dup lammekødet tørt med køkkenrulle og krydr det med salt og friskkværnet peber.

3. Brun kødet (og evt. bacon/pancetta)
Varm olivenolien op i en stor, ovnfast gryde ved middel-høj varme. Brun lammeternene på alle sider, til de får en fin gylden farve. Tag kødet op.
Hvis du bruger bacon/pancetta, kan du brune det i samme gryde efterfølgende. Tag det evt. op, eller lad det blive i gryden.

4. Svits grøntsagerne
I samme gryde svitser du løg, gulerødder og peberfrugt, til de får lidt farve. Tilsæt hvidløg til allersidst, så det ikke brænder på.

5. Tilsæt urter og væske
Kom rosmarin/timian i, og læg det brunede kød (og bacon/pancetta) tilbage i gryden. Hæld den kraftige rødvin ved, og lad det simre et par minutter, så alkoholen fordamper.

6. Tomater, balsamico og bouillon
Tilsæt de flåede tomater, tomatpuré og balsamico. Hæld ca. 1 dl bouillon ved og rør godt rundt. Smag til med salt og peber, og justér eventuelt med mere bouillon efter behov. En knivspids sukker kan være en god idé, hvis tomaterne er meget syrlige.

7. Klargør til ovn
Læg låg på gryden (eller dæk den tæt med folie). Stil gryden i ovnen ved 150-160 °C.

8. Simring i ovn
Lad retten braisere i 1½-2 timer eller indtil lammekødet er mørt. Kig til retten efter cirka en time, rør rundt, og tilsæt evt. mere bouillon, hvis saucen er ved at tørre ud.

9. Smag til og server
Tag gryden ud af ovnen, og smag saucen til med salt, peber og eventuelt en ekstra skefuld balsamico, hvis du ønsker mere dyb smag. Server med cremet polenta, frisk pasta (pappardelle) eller kartoffelmos. En grøn salat eller dampede grøntsager passer godt til.

Tips

  • Skru gerne ned til 140-150 °C og giv retten længere tid (2-3 timer) for endnu mere mørhed.
  • En god balsamico balancerer syren fra tomaterne og giver ekstra sødme.
  • En fyldig rødvin som Amarone, Primitivo eller en fransk Côtes du Rhône passer godt i retten.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *